Haakon Magnus Nórsky

26.03.2015 22:43
Korunný princ Haakon Nórsky sa narodil 20. Júla 1973 v Osle. Je dedičom nórskeho trónu a jediným synom nórskeho kráľovského páru. V prípade, že sa stane Haakon nórskym kráľom, čo je veľmi pravdepodobné dostane meno Haakon VIII.
 
Posledné dieťa niekdajšieho korunného páru sa narodilo v univerzitnej nemocnici v Osle. Za nedlho po jeho narodení kráľ a dedko Olaf V. pyšne oznámil meno svojho vnuka a nástupcu. Rodičia vybrali svojmu malému synčekovi mená "Haakon Magnus", ale nikto mu nepovie inak ako "Haakon". Princ bol pokrstený v kaplnke paláca 20. septembra 1973 biskupom Kaari Støylenem. Krstní rodičia korunného princa sú:
· Kráľ Olaf V. Nórsky
· Princezná Astrid Nórska
· Princ Carl Bernadotte,
· Kráľ Carl XVI. Gustaf Švédsky,
· Kráľovná Margrethe II. Dánska
· Britská kráľovská princezná Anne.
Rovnako ako mnoho jeho zahraničných náprotivkov, je aj Haakon potomkom kráľovnej Viktórie, preto je aj on zahrnutý v línii nástupcov na britský trón. V súčasnej dobe je na 69. mieste. Svoje detstvo trávil Haakon v Skaugumskom rodinnom sídle neďaleko Osla v spoločnosti svojej staršej setry Marthy Louisy. Ich rodičia vždy dbali na to, aby sa výchova ich kráľovských detí veľmi nelíšila od výchovy "obyčajného" nórskeho dieťaťa. Princ absolvoval rovnako ako jeho otec základnú školu Smestad, dokonca keď išiel v roku 1980 po prvýkrát do školy, sprevádzali ho jeho kráľovskí rodičia rovnako ako on v roku 2010 svoju najstarším dcéru Ingrid Alexandru. Po ukončení základnej školy absolvoval princ Kristelingské gymnázium v ​​Osle. Na vysokých školách v USA, Londýne a v Nórsku získal tituly z politických vied, medzinárodnej politiky a práv. Podobne ako jeho predchodcovia a zahraničné náprotivky, aj Haakon absolvoval vojenský výcvik a prepracoval sa k hodnosti námorného dôstojníka.
 
 
 
Keď v roku 1996 Haakon prvýkrát stretol slečnu Mette-Marit Tjessen Høiby na rockovom festivale Quart Festival, ani netušil, že stretol svoju budúcu manželku a matku svojich detí. V septembri roku 2000 spolu začali bývať v spoločnom byte v pokojnej ulici Ullevfåsveien. Keď túto správu kráľovský dvor oficiálne oznámil, veľká časť Nórska im držala palce a očakávala skoré oznámenie zásnub. Tolerantní kráľovskí rodičia svojmu synovy nevestu schválili, a tak mohlo byť v piatok 1. decembra 2000 oznámené oficiálne zasnúbenie korunného princa Haakon a Mette-Marit. Avšak nórska bulvárna tlač nie je o nič zvedavšia ako v inej krajine, pre Rýchlo zistili informácie o minulosti Mette-Marit. Zistilo sa, že sa Mette pohybovala nejakú dobu v "kriminálnom prostredí", otec jej syna Mariusa bol odsúdený za prechovávanie drog. Kráľovský dvor minulosť budúcej korunnej princeznej nijako nezkrývala, naopak členovia kráľovskej rodiny haakonovu milú Mette podporili. Rodina dobre prijala aj malého Mariusa, ktorému sa od začiatku snažil byť Haakon dobrým kamarátom a nevlastným otcom. Veľkolepá svadba sa konala 25. augusta 2001 v katedrále hlavného mesta Osla. Za svedka šiel Haakonovy jeho dobrý priateľ a dánsky náprotivok, korunný princ Frederik Dánsky. Mette získala po svadbe titul "Jej kráľovská výsosť Korunná princezná Mette-Marit Nórska". Z počiatku boli niektorí voči Mette-Marit pre jej "divokú" minulosť skeptickí, dnes ju aj celý zvyšok kráľovskej rodiny všetci Nóri milujú a ctia. alými deťmi.